En fixed gear sykkel (fastnav) er en sykkel hvor drevet bak er skrudd fast på navet uten frihjulsnav. Så lenge hjulet går rundt går også kranken rundt og omvendt. En fixed gear sykkel kan også sykles baklengs...

Tuesday, July 21, 2009

Den store Fixed Gear guiden!



Hva er en fixie?

"Fixie" er en forkortelse av "Fixed Gear" (på norsk: Fastnav), som igjen er et slang utrykk for sykler som bare har et gir som er fast med bakhjulet slik at du ikke kan trille mens du holder pedalene stille. Du må altså fortsette å tråkke så lenge syklen er i bevegelse. Fixie'er er meget enkle sykler for de trenger hverken gir, girvelgere, dobble eller tripple kranksett, eller, i noen tilfeller, heller ikke bremser.

Noen dyktige syklister klarer å bremse sykkelen rett og slett ved å holde igjen pedalene med bena som igjen stopper bakhjulet. Og enda mer avanserte, for selv om den mest vanlige fixien er en "asfalt" sykkel, så finnes det folk som gjerne sykler fixed i skogen. (Må ikke forveksles med Singlespeed sykler som kan trilles).

Fixie er gøy!
På grunn av deres unike og elegante enkelhet både i utseende (ofte blir syklene dekorert og stylet med uvanlige deler og utstyr) og i hvordan man bruker dem (fixie'er trenger veldig lite vedlikehold også) har fixed gear fenomenet blitt et stort og fasinerende element i sykkel verden.

Du har kanskje sett en fixie sykkelist i stor fart gjennom trafikken i byer og tettsteder. De ser så veldig annerledes ut en de vanlige MTB, hybrid og racer syklistene du ser til vanlig. Og kanskje har du lurt på hvorfor disse syklene er så populære og hvordan det har seg at folk kan sykle rundt med bare et gir som i tillegg må tråkkes hele tiden. For å svare på dette og for å hjelpe deg til å bli med i den stadig voksende fixed gear trenden, så har du her noen innblikk i disse vidunderlige maskinene.


Den deilige fixie følelsen...

Fixie'er gir deg en enkelhet som gir assosiasjoner tilbake til gamle dager når det var vanlig med bare et gir. Siden bena dine er direkte koblet med bakhjulet, som driver pedalene rundt, så får du et nærmest perfekt tråkk helt uten stopp i tråkket. Du er mer effektiv. Og du lærer også å tråkke mer effektivt fordi du må tråkke hele tiden og du må i tillegg tråkke fortere ned bakker. Ingen mental pause mens du surrer med å finne de rette girene...

Forbindelse mellom syklist og hans maskin er nærmest perfekt. Noen er så sammensveiset at de kan balansere helt stille og bevege seg meget sakte selv uten bremser.

Hva mer? Siden fixed gear sykler og de som bruker dem har en tendens til å bli tøffe og unike, så har denne trendige type sykling blitt en hot kulturell ting. Men husk også at alle kan ha det gøy på en fixie. Du trenger ikke å være en tatovert budsyklist for å kose deg med en fixie.


Bane- eller Gate-fixie?

Mange folk tror at fixed gear sykler og bane sykler er det samme, noe de ikke er. Bane sykler er designet for å bli brukt på en velodrom, (både innendørs og utendørs ovalbaner som er laget for racing). De har ikke bremser for det trenges ikke pga. mangel på hjørner og kryss og at de alltid skal i en retning og at det faktisk ikke er noen sam kan stoppe fortere en deg ute på banen. De fleste velodromer har faktisk forbud mot bremser. Siden Velodromer ofte er meget slette og løpene er meget raske, har bane sykler stive rammer som er bygget for maksimum effektivitet. Og for å få en bedre håndtering i fart så er rammen ofte smalere og mer "race" preget.

Mens noen fixie fanatikere foretrekker å bruke banesykler på gata, særlig de som har vært opptatt av banesykling, så er det ofte ikke det beste valget for "ordentlig fixed gear" sykling. Dette fordi den veldig stive ramma og den lynraske håndteringen som gir deg mye juling og som presser deg til å følge eksta godt med når du bruker den. Et bedre valg for de fleste er fixed gear sykler laget for gata. Husk også at de fort også kan gjøres om til en singlespeed sykkel med bremser hvis du ønsker det.

Det er også mulig å lage din egen fixie ut i fra en standard racer med gate geometri og plass til både brede dekk og skjermer. Disse syklene kan bli satt sammen fra en gammel racersykkel dersom den har horisontale fester til bakhjulet (mer om dette senere).


Bare et gir? Hvilket?

Siden det bare er et gir på en fixie så er valget av riktig gir viktig. Du trenger å tenke på hvordan du skal sykle (hvor fort), hvor du liker å sykle (bakker eller på flatmark eller kanskje begge), og du må vite litt om hvor sprek du er (jo bedre form du er i jo tyngre gir kan du tåle og motsatt). Et tips er at på en fixie kan du ofte klare et noe tyngre gir en du er vant til takket være momentet i bakhjulet som hjelper deg fremover. En annen måte å velge gir på er å ha det giret som du orker å tråkke opp bakker med og at det er mulig å sette utfor uten å miste kontrollen på vei ned med.


Navet

En av de viktikste delene på en fixie er navet bak. Det er et spesielt nav som har to sett gjenger på samme side. Det ene til å feste drevet og det andre som er links (motsatt vei) for å feste låseringen. Disse er laget slik at de kommer helt i mot hverandre for at du ikke skal kunne løsne drevet når du tråkker bakover.

Noen nav har slike gjenger på begge sider og noen har standard frihjuls-gjenger på andre siden slik at du kan enten montere drev med forskjellige størrelser på hver side eller du kan montere et frihjulsnav på den andre siden. Da kan du snu hjulet og enten bytte utveksling eller få frihjulsnav. Dette blir ofte kalt et flip-flop nav.

En interressant detalj på et fixie nav er at de ofte har en gjenget aksel med mutter og ikke en "quick release" som du ser på vanlige sykler. Dette er bl.a. fordi de fleste fixie bygg har horisontale fester til hjulet slik at det er mulig å stramme kjedet, da er det nødvendig med mutter for å forhindre at hjulet flytter seg under bruk. Et fixed gear hjul får mye hjuling under bruk!


Trenger jeg et spesielt kjede?

Det er to typer kjeder som er vanlig. De kjennes igjen på bredden, som er 1/8" og 3/32". De fleste fixie'er bruker det tyngre og brede 1/8" kjedet (også brukt av BMX sykler og vanlige eldre sykler). Men 3/32" kjede og drev er mer vanlig fordi de er det samme kjedet som brukes på 8, 9 og 10 girs racere og på MTB'er. Også disse er hyppig brukt på fixie'er.

Pluss, hvis du bygger en fixie av en gammel 10 girs racer som bruker 3/32" kjede så er det kjekt å kunne bruke de orginale dreva syklen kom med. En annen fordel med et 3/32" kjede er at de ofte er mer fleksible en et 1/8" kjede, som igjen gir et jevnere og mer stillegående tråkk. Og de er lettere også.


Hvilken ramme kan jeg bruke?

Du kan gjøre om alle rammer så lenge de har horisontale fester (dropouts) til bakhjulet. Det må du ha for å kunne stramme kjedet! Dette var vanlig på eldre racersykler for 10-20 år siden og mer.

Og som en bonus; disse livskraftige rammene var ofte håndlagede av meget bra materialer. Hvis du finner en brukt racersykkel eller ramme så er det ofte et bra utgangspunt for et fixie prosjekt. Du burde kanskje dobbelsjekke om du ikke har en stående eller om det står en i nabolaget ditt.


Kranken

På disse eldre racer'ne så er ofte kranken god nok, men du må nok bytte ut drevet hvis det ikke er et 42 tanns model (som ofte er en bra str.) på den. Hvis du har flere forskjellige krankarmer å velge i, så velg en som er litt kortere en den du vanlighvis bruker (lengden står ofte trykket på baksiden av armen). Kortere krankarmer gir kortere tråkk og er lettere å behandle i nedoverbakker.


Gjør den til din egen

En av de beste og kuleste tingene med en fixie er det at du kan gi den dine egne personlige "kustom triks" for å få den til å bli "din". Her snakker vi om mer en bare et personlig klistremerke eller bjelle. Hva med f.eks. et rett styre, andre håndtak, disk hjul, og felger og nav med kule farger? Eller kanskje du liker å bruke gamle dyre deler som du alltid har drømt om, slik som gamle Campa deler, brooks seter eller utsmykkede stemmer? La din fantasi ta din fixie dit hvor ingen sykkel har vært. Og ikke glem at den hjemmelakkerte ramma gjør din fixie utvetydig din.

Håper du finner denne fixie guiden informativ og hjelpsom og at du tar bilder underveis å setter dem inn her på vårt forum. LYKKE TIL!

Thursday, July 02, 2009

4 hrs. summer fixie!

Bruun og jeg hadde en kjempetur på fixiene i dag. 4 timer uten bremser...
Bruun and I had a great ride on our fixies today. 4 hrs, no brakes...





Wednesday, July 01, 2009

Veloform i Gøteborg!

Var en tur innom Veloform i Gæteborg sist helg. Knall butikk men desverre litt dyr...
Was visiting Veloform in Gothenburg last weekend. Great shop but a bit pricy...